8 Απρ 2009

Όσοι δεν αφήσατε να σπάσουν
τ’ ακουστικά σας τύμπανα
στις επινίκιες παρελάσεις
αφουγκραστείτε

– Άρης Αλεξάνδρου



ΑΘΗΝΑ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 και το ησυχία, τάξις και ασφάλεια ακούγεται εφιαλτικά επίκαιρο. Είναι το νέο δόγμα της κυβέρνησης της ΝΔ που συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη αστυνομία, λιγότερη ελευθερία. Το βασικό τηλεοπτικό αίτημα των ημερών έφερε στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μια ακραία επίδειξη αυταρχισμού. Είχε προηγηθεί η πρωταπριλιάτικη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που αποφάσισε: επέκταση της χρήσης των καμερών παρακολούθησης, νέες προσλήψεις αστυνομικών και καλύτερο εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας. Επίσης, η επαναφορά της περιύβρισης αρχής και η ποινικοποίηση της κουκούλας, ενώ ακολουθεί η επέκταση του δικαιώματος της οπλοχρησίας.

Τα μέτρα για την ασφάλειά μας φλερτάρουν με το γελοίο, λίγο πριν αποδειχτούν επικίνδυνα. Το τεκμήριο αθωότητας, μια από τις κορυφαίες κατακτήσεις της δημοκρατίας, πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση, ενώ στην πράξη αντιστρέφεται: Πείσε μας λοιπόν ότι είσαι αθώος.

Όλη η συζήτηση περί ασφάλειας προετοιμάζει το έδαφος για τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών. Δεν έχει πια διαγγέλματα δικτατορίσκων. Σήμερα έχει δελτία ειδήσεων και δημοσκοπήσεις. Λίγα λεπτά μπροστά στην τηλεόραση αρκούν για να τρομάξεις. Νέα γενιά τρομοκρατών, χτυπήματα κουκουλοφόρων, εγκλήματα, ληστείες, μικροκλοπές, όλα στο μίξερ και ορίστε το αποτέλεσμα: μηδενική ανοχή. Γραμμή Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου στην ελληνική της εκδοχή: Διαδηλώνεις, φωνάζεις ένα σύνθημα, σκεπάζεις το πρόσωπό σου για να προφυλαχθείς από τα δακρυγόνα των ΜΑΤ; Είσαι εν δυνάμει εγκληματίας. Μπορεί να μην έχεις ληστέψει τράπεζα, αλλά σίγουρα έχει περάσει από το μυαλό σου. Είναι γνωστό άλλωστε, για όλα φταίνε οι αναρχικοί και οι κουκούλες των φούτερ. Θα μπορούσε βέβαια να ποινικοποιηθεί η γραβάτα, όπως λέει ένα σύνθημα. Πιο πολλά εγκλήματα έχουν σχεδιαστεί σε γραφεία πολυεθνικών και υπουργεία.

Τα νέα αυταρχικά και ακραία μέτρα έχουν ως στόχο τη συλλογική αγωνιστική πράξη και όχι τη λεγόμενη ατομική παραβατικότητα. Στόχος είναι να φοβηθούν οι πολίτες, να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ανασφάλειας σε όποιον κατεβαίνει να διαδηλώσει στο δρόμο. Ό,τι συνιστά ελπίδα για τους πολίτες – η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η αγωνιστική πράξη – αποτελεί πραγματική απειλή για αυτούς που τους κυβερνούν. Φοβούνται την άνοιξη ενός κινήματος που θα διεκδικήσει μια άλλη ζωή. Φοβούνται ότι ο νέος Δεκέμβρης, θα είναι πραγματικά απειλητικός για τα συμφέροντα των λίγων, για τη διατήρηση του status quo. Κι όμως όλοι ξέρουμε να ακούμε, όλοι ξέρουμε να διαβάζουμε πίσω απ’ τις λέξεις, να βρίσκουμε τις δικές μας λέξεις, τις δικές μας εκφράσεις, τα δικά μας συνθήματα. Ελευθερία. Συλλογικότητα. Ανατροπή.

Αθήνα, 2009. Και η εκφυλισμένη κοινοβουλευτική (ψευδο)δημοκρατία απειλεί να μας γυρίσει σαράντα χρόνια πίσω. Αλλά τα δικαιώματά μας δεν μπορούν να περάσουν στην παρανομία. Θα είμαστε στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στις σχολές. Θα συμβάλουμε για να ενοποιηθούν οι αντιστάσεις, να σπάσει ο φόβος. Η προσπάθεια για να ανατραπεί συνολικά η
αντιδημοκρατική επίθεση δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική. Δεν είναι κάποιο αυθαίρετο πρόταγμα, είναι αμείλικτη κοινωνική αναγκαιότητα – για τη δημοκρατία και την ελευθερία του εργαζόμενου κοινωνικού ανθρώπου της εποχής μας.

> Μοιράστηκε στην κινητοποίηση της 9/4